lördag 17 december 2011

5 fester pa 3 dagar. Del 3.

Fredag 9/12

Idag har vi varit och halsat pa pa skolan for handikappade barn dar volontarerna Maja och Sofie som vi tidigare berattade om jobbar. Detta ar sista dagen som vi hade mojlighet att halsa pa och vi lyckades tajma in overrasknings-fodelsedagskalaset for en av lararna. Valdigt trevligt. Vi lekte "satta svansen pa laman" och fick for forsta gangen uppleva gladjen over att sla sonder en piñata.
Trots att det var en valdigt trevlig fest blir man aven valdigt ledsen nar man traffar dessa harliga barn och ungdomar. I Peru ar det bara ca 15% av alla barn med funktionshinder som gar i skolan! Tank vad otroligt manga barn som foraldrarna haller hemma!
Av de ca 15 barn pa denna skola ar det desutom manga som har eller fortfarande behandlas illa hemma.
Manga behanlas som djur och tva av dem bodde till och med i ladan med djuren under flera ar. Nar en av flickorna borjade skolan kunde hon inte ga utan gick pa alla fyra. Hon visste inte vad en toa var och hur man anvande en sadan! Tack vare denna skola har flera av barnen fatt ett dragligt liv.
En av pojkarna ar horselskadad. Han har i tre ars tid blivit erbjuden att borja pa en skola for dova men skulle da bli tvungen att flytta for att bo pa denna skola under veckorna och bara vara hemma under helgerna. Men vem skulle da hjalpa till med disken? Av den anledningen har hans mamma sagt nej till detta erbjudande. Anda fram till nu. Nasta termin far han darfor borja pa dovskola!
Vi berattade ju tidigare om de tva pojkarna som behover operation och dar papporna till dessa pojkar sager nej trots att Maja och Sofie har fixat sponsorer som betalar dessa operationer. Sa otroligt sorgligt. Daremot sa var det pa radion harom dagen en ung mamma, endast 15 ar, med en 2 arig son som behover opereras. Han kan inte riktigt halla upp huvudet sjalv. Pa radion bad hon da allmenheten i Calca om pengar for att kunna betala sin sons operation. Denna mamma ar ibland pa denna skola for handikappade for att fa stod och maja och Sofie kommer nu kunna hjalpa denna pojke istallet! Valdigt goda nyheter!
Det var alltsa dessa fem fester pa tre dagar!
Imorgon kommer familjen!

Edson med hjartfelet.





/Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar