fredag 9 december 2011

Varje fredag samlas alla for att lara sig om olika djur och vaxter. Denna vecka var det en biolog som jobbar har som berattade om grodor. Ratt faschinerand faktisk. Visste ni att:
* Det finns ca 5900 grod- och paddsorter. Det ar ca 1000 st fler an vad det finns daggdjur.
* Endast EN av dessa 5900 sorter ar vegetarian.
*  ALLA grodor och paddor ar giftiga, bara olika mycket.
* Det finns grodor och paddor vars gift anvands i mediciner mot HIV, i somntabletter och mot magproblem bland annat. Ett typ av gift sam anvands som smartstillande ar 200 ganger mer effektivt an morfin.
* Forr anvande man en typ av groda som graviditetstest.

En av dessa dagar gick vi med denna man ut i djungeln dar de gjort fallor for att fanga grodor och salamandrar. Han berattade allt mojligt om. Bland annat visade han ett trad som var tredje manad "omsar skin". Den tappar all bark sa den blir alldeles kal for att den inte vill att andra vaxter och djur klattrar pa den. Det finns trad som "stryper" andra trad. Och det finns nagot som heter "walking palm", en palm vars stamm forgrenar sig. Det gor att om ett trad nara vaxer sa hogt att palmen hamnar i skugga sa later den vaxa ut "ett nytt ben" och slapper ett annat fran jorden. Den kan pa sa satt "kliva ur" skuggan. Smart.

Ackliga kryp som transporterar sig pa det har sattet for att skydda sig mot rovdjur.





The walking palm. har har det precis vaxt ut en ny stamm.

Har ser ni att den holl pa att valta, sa den nya stammen raddar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar