torsdag 17 november 2011

Vad ar det som hander i Calca!?!

Calca ar en liten by med ca 5000 invanare. Till skillnad mot byarna runt omkring finns har inte ett enda internetcafe med Skype (Och da finns det anda ganska manga internetcafeer. I.o.m. att de flesta inte har dator hemma hanger ungdomarna pa dessa internetcafeer efter skolan och spelar spel), det finns inte "tvatterior" dar manga volontarer i andra byar lamnar in sina klader och inte ett enda cafe dar man kan traffas och umgas.

Man kan tro att det ar ganska lugnt i en san liten by. Icke.

For nagon vecka sdan blev en av flickorna pa daghemmet dar vi jobbar foraldralos. Som vi da berattade mordade pappan mamman med en yxa i huvudet. Mabel 5 ar och hon och hennes storasyster bor nu pa ett barnhem. Julia jobbar i Mabels klass och hon tyr sig valdigt mycket till Julia, slapper knappt taget om henne pa rasterna.
En av de forsta dagarna efter mordet sa Mabel till var "mamma" Nilda som jobbar pa samma daghem, att hennes mamma gett sig av med en annan man och att hennes pappa ar langt borta. Nagon dag senare hade hon berattat for Nilda att hennes mamma ar dod och bor i himlen nu. Hon sa att bor i ett nytt fint hus men att hon onskade att hennes mamma skulle bo dar med henne. Sa svart att forsta for en 5-aring. Vi har pratat med Projects Abroad om mojligheterna att ge psykologhjalp sa vi vantar nu pa besked.

Nar vi i fredags kom hem fran internetcafeet vid kl 19 hade familjen annu inte borjat med middagen. De berattade att en av grannflickorna kommit springande och skrikande fragat efter Edmundo (vara mammors bror som bor i samma hus men inte i samma familj). Da Edmundo inte var pa plats foljde Nilda med flickan. Hennes bror hangde da med armarna fran en hog gammal ostabil balkong. Aven resten av "var" familj kom springande for att hjalpa. De var pa vag att ta emot honom om han bara slappte taget nar de upptackte att han hade en snara runt halsen. Han ar 25 ar och tydligen valdigt full denna kvall. Luis, 21-aringen i var familj, klattrade upp pa balkongen for att hjalpa och andra forsokte att fran backen halla upp honom. Alla var radd att balkongen skulle braka och att aven Luis skulle falla i backen.
Till slut kom Edmundo springande med en stege och Aldo i var familj kunde med kniv skara loss mannen.
Trots att han aven under detta kaos fortsatte att saga att han inte ville leva sa villa hans familj inte aka med honom till sjukhuset.

Forutom detta sa ar det inte ens tva ar sedan som Edmundos 21-ariga dotter Daisy blev mordad. Hon hade borjat umgas med en fattig kille bara nagra dagar tidigare och en kvall kom hon inte hem. I 10 dagar letade familjen efter henne (polisen gjorde inte sa mycket) innan de hittade henne mordad i floden. (Aven om polisen inte orkade ta fram bevis for att det faktiskt var ett mord tydde alla detaljer pa detta, och mordaren flydde fran staden.)

Det overgar mitt forstand hur allt detta kan handa pa sa kort tid i en sa valdigt liten by dar alla kanner alla. Fruktansvart.

/Maja

Mabel som forlorat sina foraldrar for mindre an en manad sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar